izaipaulina

Kwiat Lipy

Kwiat Lipy

Drzewo lipy znajdziemy w parkach i ogrodach, także dziko rosnące w lesie oraz na ulicach miast. Częściej spotykana lipa drobnolistna (Tilia cordata) zakwita później (koniec czerwca – połowa lipca) niż lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos). Kwiatostan

lipy pozyskiwany jest (najlepiej w okresie suszy, wilgoć mogłaby obniżyć wartość leczniczą zbiorów) poprzez obcinanie tylko kwitnących wierzchołków. Po ususzeniu kwiaty powinny mieć naturalny zapach i jasnożółty kolor.

Od wieków lipa dawała wiele korzyści gospodarstwom domowym, a jej kwiatostan od zawsze był cenionym lekiem ludowym, zaś pszczołom po dziś dzień kwiaty dostarczają nektaru. Także do dziś drewno lipy jest uznanym w rzeźbiarstwie ludowym tworzywem do wyrobu rzeźb, naczyń, sprzętów domowych, a na wsiach przetrwały piękne aleje lipowe.

Właściwości, zastosowanie kwiatu Lipy

Surowcem leczniczym są całe kwiatostany. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz. Działa przede wszystkim napotnie. Wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciopędne oraz przeciwbólowe. Kwiat lipy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli (zaflegmieniu dróg oddechowych). Napary z lipy z dodatkiem miodu polecane są szczególnie w chorobach typu przeziębieniowego. Zewnętrznie polecana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.